Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Maand van de Sportclub: hier proef je van wandelen bij een wandelclub

Proeven van wandelsport tijdens de Maand van de Sportclub.
Proeven van wandelsport tijdens de Maand van de Sportclub.

Ieder jaar organiseert Sport Vlaanderen van 1 tot 30 september de ‘Maand van de Sportclub’. In die periode lanceren heel wat van de ruim 23.000 Vlaamse sportclubs leuke initiatieven om geïnteresseerden kennis te laten maken met het sportaanbod en hun werking. Ook wandelaars kunnen tijdens de volledige maand september proeven van wandelen bij een wandelclub. Ook een mooi aantal wandelclubs van Wandelsport Vlaanderen vzw doet namelijk mee aan Maand van de Sportclub. In deze blog vind je een handig overzicht bij welke deelnemende clubs je terecht kan. We overlopen de initiatieven per provincie, zo vind je ongetwijfeld een leuke activiteit in jouw buurt! Ga er eens proeven van het wandelen en neem gerust vrienden of familie mee en laat ze kennismaken met de georganiseerde wandelsport in Vlaanderen.

Maand van de Sportclub: wandelinitiatieven in Antwerpen

Beginnen doen we in de provincie Antwerpen. Bij De Bavostappers Zittaart kan je in september op de middag – en avondwandelingen kennis maken met de wandelsport. Stap jij eens mee op een van de vier momenten in de omgeving van Meerhout? Meer info vind je hier. Wandelclub WVK Puurs vzw wil zich dan weer in de kijker plaatsen op woensdag 25 september tijdens een toegankelijke, begeleide wandeling van ongeveer 5 kilometer lang. Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom om 19h aan de ingang van Fort Liezele. Fanatieke langeafstandswandelaars kunnen op vrijdag 20 september maar liefst 80 of 160 km wandelen tijdens de Vlucht 14-18 wandeling van wandelclub Team Kempen Turnhout. Deze historische wandeling herinnert aan de vele Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten, zoals de 1500 Turnhoutenaren destijds naar Uden, waar ze werden opgevangen in vluchtelingenkampen.

Maand van de Sportclub: wandelinitiatieven in Vlaams-Brabant

Ook in Vlaams-Brabant kunnen geïnteresseerden terecht bij heel wat wandelclubs. Wandelclub De Morgenstond Humbeek promoot hun club in september door wekelijks op donderdag gezamenlijke gratis avondwandelingen te organiseren. Op zondag 8 september is er bovendien de wandeltocht ‘Omloop Parel van Brabant’. Wandelclub WSP Heverlee Leuven vzw stelt in september de wekelijkse avondwandeluurtjes open voor niet-leden, dit op woensdag 4 en woensdag 11 september. De Lustige Wandelaars Merchtem zetten dan weer volop in op speelpleinwandelingen voor kinderen. Een aangeduide wandeling van 6 km leidt kinderen én ouders langs de belangrijkste speelpleinen van de gemeente. Afspraak op woensdag 11 en 25 september alsook zondag 15 en 29 september! Daarnaast is iedereen welkom op de Feniks Classic – Herfsttocht van zondag 22.09 in Brussegem. WSV ’t Fluitekruid Wolvertem organiseert voor de Maand van de Sportclub een speciale actie voor hun avondwandeling van donderdag 12 september. Bij wandelclub Old-Time Stappers kan je op donderdag 19 september deelnemen aan de Midweektocht ‘Rondom Herent’. Wandelclub De Hopbelletjes Opwijk vzw werkt dan weer samen met Samana Opwijk, een organisatie die zich inzet voor hulpbehoevende mensen. In samenwerking met de wandelclub wordt steevast een wandeling georganiseerd. Ook de Vreugdestappers Huldenberg ontvangen nieuwe leden met open armen en organiseren op vrijdag 20.09 een open wandelmoment. Afspraak aan het Marktplein 7A, 3080 Tervuren om 9u.

Wandelen tijdens Maand van de Sportclub.

Maand van de Sportclub: wandelinitiatieven in Limburg

Op zaterdag 28 september 2024 organiseert Wandelclub Paul Gerard Beringen in het kader van Maand van de Sportclub de Herfsttocht in Koersel, waarbij ook niet-leden uitzonderlijk slechts € 1,50 inschrijvingsgeld betalen. Zo kunnen geïnteresseerde niet-leden aan een verlaagd tarief kennis maken en informatie verzamelen rond wandelen in een wandelclub. Bij AVIAT Sint-Truiden kan je in Heers op 23 september meewandelen op de Oogsttocht, langs rustige wegen met prachtige vergezichten. Nog in Limburg kan je op maandag 30 september deelnemen aan de Stiemertocht, georganiseerd door KWSV De Heikneuters vzw Genk. In Voeren kan je dan weer terecht bij de Berg- en Boswandelaars Voeren vzw.

Maand van de Sportclub: wandelinitiatieven in West-Vlaanderen

Bij wandelclub De Heuvellandstappers word je extra beloond bij het wandelen van de Elfbergentocht op 7 september. In het kader van Maand van de Sportclub krijgt iedere deelnemer na afloop een goodiebag vol lekkers. De Kloenstappers in Rumbeke organiseren op zondag 22 september (8u30) dan weer hun jaarlijkse ledenwandeling. Voor Maand van de Sportclub kan iedereen die interesse heeft om lid te worden van deze wandelclub gezellig meewandelen en genieten van een verrassing onderweg en heerlijke soep achteraf. Het Levenslijnteam Damme vzw organiseert onder meer op woensdag 11/09 om 18u30 een begeleide groepswandeling met een fijne barbecue na afloop (opgelet: inschrijven verplicht). Op woensdag 25.09 kan je meewandelen op de 2de Sanapolistocht, op zaterdag 28.09 is er de Kermistocht te Sijsele. Wandelgroep wandel4health (Waregem) organiseert in de week van 16/9 een heuse bewegingsweek met leuke opdrachten, waarbij er telkens een wandel-mee wandeling van +- 5km plaatsvindt. Op woensdag 11.09 kan je meewandelen met de 21e Nazomertocht in Ingelmunster. WSV De Brigandtrotters vzw heet alle leden en niet-leden welkom om alle hoekjes van Ingelmunster te ontdekken. Op de 47ste Tabakstocht (22.09) van de Wervikse Wandelsport Vereniging vzw breng je als deelnemer een gratis bezoek aan het Lintweverijmuseum van Komen. Daarnaast organiseert de club i.s.m. de Sportdienst Wervik op donderdagavond 5 september de laatste zomerwandeling. Geïnteresseerden kunnen er gratis komen proeven van dit leuke wandeluitje.

Nog meer wandelen in West-Vlaanderen

In Bavikhove kan je bij de Bavostappers Bavikhove op 17 september proeven van wandelen bij een wandelclub op de tocht ‘met vlasboer Bavo op de buiten’, een fijne wandeling door heel wat natuurgebied. Wandelclub de Textieltrekkers Vichte nodigt iedereen uit om op zondag 8 september de wandelsfeer op te snuiven tijdens de 30ste Prutsketochten in Anzegem. De Duintrappers Westende vzw organiseren op zaterdag 14 september reeds voor de 54ste keer de fijne Duin- en Poldertocht. Wandel jij mee langs het strand, de duinen, zeedijk en polders? Wandelen in september kan ook nog bij wandelclub D&A op 29/9 met de Picontocht en bij wandelclub Koekelare vzw op de Poldertocht van 20/09. Wandelaars rond Zedelgem kunnen een kijkje nemen bij wandelclub Vier op een Rij.

Maand van de Sportclub: wandelinitiatieven in Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen stellen tijdens Maand van de Sportclub enkele wandelclubs extra hun deuren open. Zo kan je bij de Wandelclub Natuurvrienden Deinze meewandelen op 42ste Canteclaermarsen (zaterdag 15 september, Deinze). Iedere deelnemer mag zich bovendien verwachten aan een fijne gratis attentie. Bij CSC Lierde vzw ontdek je het wandelen in een wandelclub tijdens de 19de Midweektocht, die plaatsvindt op woensdag 11 september. Verder in Oost-Vlaanderen kan je ook een kijkje nemen bij Wandelclub Temse.

Wandelen tijdens Maand van de Sportclub.

Ontdek het wandelaanbod van wandel.be

Tijdens de Maand van de Sportclub kan je op een vrijblijvende manier kennis maken met de georganiseerde wandelsport, maar ook het gehele jaar door zorgen de vele wandelclubs van Wandelsport Vlaanderen vzw voor een mooi aanbod. Wist je dat er in de wandel.be kalender maar liefst 1.300 wandeltochten te vinden zijn? Neem snel eens een kijkje op de wandel.be kalender, kies je favoriete wandeltocht en ga op pad.

Lid worden van een wandelclub?

Andere artikelen