Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Met deze analyse zijn we halfweg het jaar. We voelen dat er binnen de klassementen steeds minder verschuivingen zijn en dat er reeds heel wat zekerheden zich aftekenen, vooral wat de toekomstige kampioenen betreft. Veel leiders in diverse afdelingen hebben een zeer comfortabele voorsprong.

We baseren ons voor deze analyse op het klassement zoals het op de site van Wandelsport Vlaanderen vzw te lezen was op dinsdag 2 juli 2024 om 9 uur. De cijfers tussen haakjes wijzen op de plaats die de club vorige keer in de bloganalyse innam. Deze plaats kan nu dus gewijzigd zijn.

Onze volgende afspraak is op woensdag 7 augustus.

Door Wandelsport Vlaanderen vzw


Afdeling 1

In afdeling 1 had leider Egmont Zottegem (1) voorbije periode een eigen weektocht. Padstappers Geraardsbergen (3), Hanske De Krijger Oudenaarde (4) en Milieu 2000 Lommel (5) hadden een eigen weekendtocht.

Het lijkt erop dat de rangschikking aan de top van eerste afdeling in een stevige plooi lijkt te liggen. Leider Egmont Zottegem telt nu bijna 4.000 punten voorsprong op eerste achtervolger Natuurvrienden Deinze. Natuurvrienden Deinze van zijn kant vergroot de voorsprong ten opzichte van Padstappers Geraardsbergen die op plaats 3 staat. Ook Hanske De Krijger Oudenaarde (4) en Milieu 2000 Lommel (5) behouden hun plaats. Florastappers Gent verliezen op plaats 6 in vergelijking met de vorige periode wat punten ten opzichte van Lommel maar Florastappers maken zeker nog kans om Lommel voorbij te gaan. De andere clubs hebben een te grote achterstand om nog mee te spelen in het debat voor de eerste vijf plaatsen.

Onderaan had Bavostappers Zittaart (24) een eigen weektocht en Colliemolen Oostnieuwkerke-Staden (22) een eigen weekendtocht. Bavostappers kon ondanks de eigen organisatie geen plaats goedmaken en zag integendeel de concurrenten meer afstand nemen. Ook voor Colliemolen werd de eigen organisatie allesbehalve een succes. De club zag WSP Heverlee-Leuven voorbij komen en werd op die manier zelf de degradatiezone binnen getrokken. Natuurvrienden Zoersel van zijn kant blijft laatste en ziet de achterstand ten opzichte van de eerste veilige plaats steeds groter worden.


Afdeling 2

In afdeling 2 had Schooiers Wichelen (4) een eigen weekendtocht die bovendien als Bonustocht gold. Dat liet de Schooiers toe om door te schuiven naar plaats 3 ten nadele van Kadees Aalst dat naar plaats 4 zakt.

Leider blijft Nooit Moe Boezinge maar de club uit Boezinge zag eerste achtervolger Land Van Rhode afgelopen periode naderen tot 73 punten.

Gezien de riante voorsprong van het genoemde kwartet ten opzichte van de andere clubs menen we dat de drie promovendi uit dit viertal zal komen.

Onderaan had Brugsche Globetrotters (21) een eigen weektocht. Sint-Jansstappers Essen (25) organiseerden een vierdaagse. Lachende Klomp Sint-Gillis-Waas (23) organiseerde een weekendtocht.

Vooral voor de Lachende Klomp was de organisatie succesvol. De club schoof door van 23 naar plaats 19. Hetzelfde kan gezegd worden van de club uit Essen. De club kon niet enkel 2 plaatsen opschuiven naar 23 maar maakte ook heel wat punten goed. Op de voorlaatste plaats komt nu Vossen Buggenhout en de rij wordt gesloten door IJsetrippers Overijse. Toch mogen deze drie clubs die op huidig ogenblik de degradatieplaatsen bezetten hoop koesteren. De achterstand ten opzichte van de Brugsche Globetrotters op de eerste veilige plaats is zeker overbrugbaar.


Afdeling 3

In afdeling 3 hadden Boskabouters Opglabbeek (4) en Textieltrekkers Vichte (6) een eigen weektocht. Postiljon Merelbeke (2) en Scheldestappers Zingem (5) hadden een eigen weekendtocht.

Grote winnaar van afgelopen periode werd echter leider Horizon Opwijk. De club uit Opwijk kon de voorsprong ten opzichte van eerste achtervolger Postiljon Merelbeke uitbouwen van 187 naar 301 punten.

Wandelclub Koekelare blijft op plaats 3. Scheldestappers Zingem schuift door naar plaats 4 en nadert sterk op Koekelare. Boskabouters Opglabbeek verliest ondanks de eigen tocht een plaatsje. Textieltrekkers blijven op 6 maar samen met Boskabouters lijkt ons de achterstand te groot om nog voor promotie in aanmerking te komen.

We menen te mogen concluderen dat het huidige kopviertal onderling zal uitmaken wie aan het eind de drie promovendi zullen worden.

Onderaan hadden Kadee Bornem (21) en Tornado Boortmeerbeek (25) een eigen weekendtocht. Deze eigen organisatie werd alleszins geen succes voor Kadee Bornem want de club zakt naar de voorlaatste plaats. Tornado daarentegen kon de rode lantaarn doorgeven en schoof 2 plaatsen hoger. De laatste plaats wordt nu ingenomen door IJsbrekers Haaltert met een achterstand van bijna 140 punten op de voorlaatste. Behalve de genoemde clubs blijven ook Herentalse wv en Trip-Trap Kumtich in de gevarenzone. Vooral deze laatste club sprokkelde afgelopen periode weinig punten en ziet de achtervolgers dichterbij komen. Het verschil tussen Kumtich op plaats 21 en Tornado op 23 bedraagt slechts 39 punten.


Afdeling 4

In vierde afdeling had Trekvogels Boekhoute (4) een eigen weektocht. Leider Kreketrekkers Kortemark (1) en Mijnlamp Beringen (2) hadden een eigen weekendtocht.

Mijnlamp Beringen kwam als grote winnaar uit de afgelopen periode want de club prijkt weer aan de leiding. Kreketrekkers Kortemark zakte naar plaats 2 maar behoudt toch nog een stevige voorsprong ten opzichte van Samen Uit Samen Thuis Houthalen dat op 3 staat. Trekvogels Boekhoute kon weliswaar geen plaats opschuiven en blijft op 4 maar scoorde afgelopen periode het meeste aantal punten van alle clubs uit deze afdeling. We menen te mogen concluderen dat de vier bovengenoemde clubs onderling zullen uitmaken welke drie clubs aan het eind van 2024 naar afdeling 3 mogen.

Onderaan hadden Waterhoekstappers Heestert (21) en Schorrestappers Boom (23) een eigen weekendtocht. Waterhoekstappers kon hierdoor een plaatsje winnen. Schorrestappers bleef daarentegen op een degradatieplaats staan en verliest iets meer voeling. Rust Roest Terneuzen was reeds eerder een zekerheid voor degradatie maar nu lijkt Blijf Jong Genebos zich daar bij te gaan voegen.


Afdeling 5

In afdeling 5 had Lummense Dalmatiërs (6) een eigen weektocht. WSV Holsbeek (4) had een eigen weekendtocht. Voor de club uit Lummen veranderde er weinig want hij blijft op plaats zes parkeren. WSV Holsbeek daarentegen kon zich voorbij Kwik Bornem naar plaats 3 hijsen en staat bijgevolg op een promotieplaats met een vrij riante voorsprong. De achterstand op Gruun Zipkes Westmeerbeek als tweede in de stand is bovendien gereduceerd tot 52 punten. Daarmee denken we de drie clubs te hebben genoemd die zullen strijden voor de 2 resterende promotieplaatsen want dit drietal heeft een grote voorsprong ten opzichte van de andere clubs. Het eerste promotieticket lijkt echter naar Rustige Bosstappers Jabbeke te gaan die stevig aan de leiding blijft.

Onderaan in afdeling 5 had Wellense Bokkerijders (23) een eigen weekendtocht en kon daarmee doorschuiven naar plaats 21.

Voor degradatie mochten we reeds langer IJzerstappers Lo-Reninge als certitude noteren maar nu lijkt ook voorlaatste in de stand Morgenstond Humbeek de rol definitief te lossen. Voor het derde degradatieticket lijkt het en strijd te worden tussen Eurek@ Bilzen, Halewijn Zoutleeuw en Wellense Bokkerijders met Eurek@ voorlopig in het nadeel. Deze drie clubs bevinden zich immers slechts binnen een maximaal verschil van 54 punten.


Afdeling 6

In afdeling 6 valt vooral de terugval van Paul Gerard Beringen van plaats 2 naar plaats 4 te noteren.

Heikabouters As blijft stevig leider met meer dan 700 punten voorsprong voor Lustige Stappers Post Langdorp op plaats 2 en Donderslagtrippers Meeuwen op plaats 3. Maar voor de promotieplaatsen is het zeker nog geen gelopen race. Het promotieticket voor Heikabouters As lijkt een zekerheid maar voor de twee andere tickets komen naast Lustige Stappers Post Langdorp en Donderslagtrippers Meeuwen zeker ook Paul Gerard Beringen, WNZB Knokke-Heist en Vreugdestappers Huldenberg in aanmerking. Het huidige verschil in punten tussen Langdorp op plaats 2 en Huldenberg op plaats 6 bedraagt slechts 69 punten. Dit is in deze afdeling verwaarloosbaar.

Onderaan in afdeling 6 had hekkensluiter OK50 Zonhoven (25) een eigen weektocht. Westhoekstappers Vlamertinge (21), Dommeltrippers Neerpelt (23) en Noorderkempen Hoogstraten (24) hadden een eigen weekendtocht. Gasthofstappers De Klinge (22) hadden bovendien een Bonustocht.

Dit alles heeft echter weinig verandering gebracht. OK50 Zonhoven blijft hekkensluiter, Noorderkempen Hoogstraten blijft voorlaatste, Dommeltrippers Neerpelt blijft op plaats 23 en Westhoekstappers Vlamertinge zakt zelfs naar 22. Enkel Gasthofstappers De Klinge kon dankzij de Bonustocht één plaatsje opschuiven. Toch blijft het daar onderaan zeer spannend. Enkel voor OK50 Zonhoven ziet het er zeer benard uit maar alle andere clubs bleven dicht bij elkaar staan en zullen onder elkaar moeten uitmaken wie aan de eind van 2024 de twee overige degradatieplaatsen zullen innemen.


Afdeling 7

In afdeling 7 blijft leider Wandelclub Diksmuide ongestoord de voorsprong verder uitbreiden tot nu reeds 930 punten. Parel van het Pajottenland Vollezele blijft op plaats 2 staan maar ziet Anjertrippers Hechtel-Eksel een flinke hap van de achterstand wegwerken. De enige 2 andere clubs die nog voor promotie in aanmerking komen, lijken ons Sluisstappers Nieuwenrode op plaats 4 en Demerstappers Bilzen op plaats 5.

Onderaan had Op Stap Zwalm (22) een eigen weektocht maar kon hiervan nauwelijks profiteren. De club blijft op dezelfde plaats staan en de voorsprong ten opzichte van de degradatiezone blijft nagenoeg ongewijzigd. De clubs boven Zwalm lopen zelfs verder uit. Het lijkt ons dat na Voor de Wind Oostburg nu ook Everbeekse Wandeltochten definitief tot degradatie veroordeeld is. Voor de derde daler belooft het nog een serieuze strijd te worden tussen Op Stap Zwalm en CSC Lierde. De achterstand van de club uit Lierde bedraagt slechts 19 punten.


Afdeling 8

In afdeling 8 had Iris Kortessem (5) een eigen weekendtocht en wipt daarmee opnieuw voorbij Hoger Op Woumen en D&A De Panne-Adinkerke naar plaats 3. Dit is niet onbelangrijk want door de stopzetting eind 2024 van Sport Plus Kinrooi in afdeling 7 promoveren er vier clubs uit afdeling 8.

Leider Kasseistappers Eernegem consolideert zijn voorsprong van meer dan 700 punten ten opzichte van eerste achtervolger Kloenstappers Rumbeke. Zoals reeds gezegd vinden we Iris Kortessem op plaats 3 en Hoger Op Woumen op plaats 4. Behalve D&A De Panne-Adinkerke die slechts 14 punten van plaats 4 verwijderd is, zien we enkel nog een kans voor promotie voor Wandel Mee Ruisbroek. Voor de andere clubs is de kloof net iets te groot.

Onderaan had Op Stap door Nukerke (20) een eigen weekendtocht en onttrekt zich nu op plaats 18 definitief aan de gevarenzone. De drie degradatieplaatsen blijven stevig in handen van Vosbergstappers Rumst, Buencamino De Panne en Beekakkers Beerse. Periode na periode behalen deze drie clubs minder punten dan de clubs die hen voorafgaan.


Afdeling 9

In afdeling 9 blijft Buskanters Houthulst de leiding voeren maar periode na periode ziet Buskanters de voorsprong ten opzichte van eerste achtervolger Voskes Vosselaar krimpen. Vorige analyse bedroeg de voorsprong nog 63 punten terwijl het er voorheen een pak meer waren en nu bedraagt die nog slechts 25 punten. Het zou ons niet verbazen mochten we in afdeling 9 bij de volgende analyse een nieuwe leider hebben.

Door de stopzetting van Sport Plus Kinrooi in afdeling 7 aan het eind van 2024, promoveert ook de vierde club naar afdeling 7. Die 2 posities zijn voorlopig in handen van Kilometer Vreters Izegem en wsc De Blauwvoet. Wijtschotduvels en Markstappers Merksplas volgen echter op korte afstand.

Onderaan had Gedoviba (22) een eigen weekendtocht. De club klimt hierdoor niet enkel naar plaats 20 maar kan vooral wat meer voorsprong nemen qua punten ten opzichte van de drie degradatieplaatsen. Die zijn in handen van Kadee Bornem, Wit-Blauw Scherpenheuvel en 100 km van Ieper. Enkel voor de club uit Ieper lijkt er nog wat hoop. De achterstand ten opzichte van KVG Stappers Hoogstraten bedraagt slechts 11 punten.


Afdeling 10

In afdeling 10 had Spoetnikstappers Middelkerke (2) een eigen weekendtocht. Toch komt Marching Team 11de Bataljon Genie op plaats 3 dichterbij. Wel aanstippen dat er in deze afdeling door de stopzettingen van clubs in hogere afdelingen vijf stijgers zijn. Velpense Wandelaars op plaats 4 lijkt min of meer een zekerheid. Voor plaats 5 ligt Zombies Wijgmaal in het voordeel maar Daïs Lennik vertoeft in de buurt. Intussen blijft Vaste Vuist Lauwe onbedreigd de rangschikking aanvoeren en bouwt de voorsprong verder uit. Bedroeg de voorsprong vorige analyse nog 159 punten, inmiddels werden er dit 197. Met het huidige puntentotaal zou Vaste Vuist Lauwe ook de stand aanvoeren in afdeling 9.

Het is de gewoonte dat we bij elke analyse een club van de maand aanduiden. Vorige keer kozen we voor Kasseistappers Eernegem ten nadele van Horizon Opwijk die in afdeling 3 toen ineens van buiten de top 7 naar de koppositie wandelde. We wisten toen niet in hoeverre Horizon Opwijk kon profiteren van de extra bonuspunten voor Vlaanderen Wandelt maar na deze periode heeft de club bewezen dat het geen toevalstreffer was. Ze konden de voorsprong zelfs nog verder uitbouwen van 187 naar 301 punten. Vorig jaar werd Horizon Opwijk ook reeds kampioen met 7880 punten. Op huidig ogenblik telt de club halfweg het jaar er reeds 4935. Verdubbelen we dit aantal, dan komen we op een veel hogere score uit dan vorig jaar. Dit alles is voor ons voldoende om Horizon Opwijk uit te roepen tot club van de maand.

Volgende afspraak op woensdag 7 augustus 2024 .

Andere artikelen