Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

clubkampioenschap Wandelsport Vlaanderen vzw
clubkampioenschap Wandelsport Vlaanderen vzw

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Nog exact drie maanden te gaan voor het clubkampioenschap 2024. Behalve hier een daar een uitzondering lijken ons de meeste promovendi en degradanten in de diverse afdelingen vanaf nu bijna te voorspellen. Ook veel toekomstige kampioenen kunnen reeds aangewezen worden.

We baseren ons voor deze analyse op het klassement zoals het op de site van Wandelsport Vlaanderen te lezen was op maandag 30 september 2024 om 20 uur.

Onze volgende afspraak is op woensdag 6 november.

Tekst: Wandelsport Vlaanderen vzw, beeld: © Jo.photographix


Afdeling 1

In afdeling 1 blijft Egmont Zottegem afgetekend aan de leiding voor achtervolger Natuurvrienden Deinze. Hanske De Krijger Oudenaarde als grootste club van Vlaanderen qua ledenaantal slaagde erin om voorbij Padstappers Geraardsbergen naar de derde plaats door te stoten. Florastappers Gent kon zich voorbij Milieu 2000 Lommel naar plaats vijf hijsen.

Onderaan lijkt het degradatielot van Natuurvrienden Zoersel beslecht. Voorlaatste in de stand Bavostappers Zittaart haalde afgelopen periode wel serieus meer punten dan de clubs boven hen maar ze werkten net hun Bonustocht af en dat geeft toch een vertekend beeld. De derde voorlopige degradant WSP Heverlee-Leuven kon ook punten goedmaken te opzichte van de concurrenten maar ook zij hadden afgelopen periode hun Bonustocht. Het lijkt erop dat Colliemolen Oostnieuwkerke-Staden op plaats 22, WSP Heverlee-Leuven en Bavostappers Zittaart onder elkaar gaan uitmaken welke 2 clubs zullen degraderen. Denderklokjes Lebbeke en Wandelclub Beernem lijken zich van het behoud te hebben verzekerd.


Afdeling 2

In afdeling 2 stapt leider Nooit Moe Boezinge rustig verder richting derde kampioenstitel op rij. De club heeft nu reeds meer dan 700 punten voorsprong op eerste belager Land van Rhode Oosterzele. Deze twee clubs lijken zeker van promotie. Kadees Aalst springt nu opnieuw voorbij Schooiers Wichelen naar de derde plaats maar de voorsprong in de strijd voor het derde promotieticket bedraagt slechts 4 punten. Wsv Wervik op plaats 5 telt minder dan 100 punten achterstand op Kadees Aalst en is dus zeker nog niet uitgeteld voor promotie. We denken niet dat er nog andere clubs zich in deze strijd kunnen mengen.

We vrezen dat het voor de IJsetrippers Overijse (24) en Sint-Jansstappers Essen (25) over is. We zien volgend jaar beide clubs in afdeling 3. Vossen Buggenhout (23) heeft momenteel het derde degradatieticket beet maar blijft hijgen in de nek van Brugsche Globetrotters (22). Ook Duintrappers Westende (21) is nog niet in kalme wateren maar scoorde meer punten dan Vossen Buggenhout. Lachende Klomp Sint-Niklaas op plaats 20 haalde nog meer punten en lijkt zich definitief in veiligheid te hebben gebracht.


Afdeling 3

In afdeling 3 blijven leider Horizon Opwijk en eerste achtervolger Postiljon Merelbeke promotiezeker. Normaal wordt Horizon de nieuwe kampioen want de voorsprong steeg inmiddels opnieuw tot 367 punten. Voor het derde promotieticket gaat het in eerste instantie tussen Scheldestappers Zingem en Textieltrekkers Vichte maar de club uit Vichte moest toch wat terrein prijsgeven en kijkt nu tegen een achterstand van 103 punten. De kansen van Boskabouters Opglabbeek en Wandelclub Koekelare voor het derde promotieticket leken vorige analyse serieus minder geworden maar beide clubs hebben zich deze keer hersteld. Beide clubs zijn zeker nog niet uitgeteld.

Onderaan staat het bijna vast dat hekkensluiter IJsbrekers Haaltert zal degraderen naar afdeling 4. Tornado Boortmeerbeek (22), Kadee Bornem (23) en Herentalse WV (24) lijken onder elkaar uit te maken welke twee clubs de IJsbrekers zullen vergezellen naar de lagere afdeling.


Afdeling 4

In vierde afdeling kunnen we het zelfde schrijven van vorige keer: de top drie blijft op hun respectievelijke plaats en er verandert ook nauwelijks wat aan de onderlinge puntenverschillen. Mijnlamp Beringen-Mijn behoudt de koppositie gevolgd door Kreketrekkers Kortemark en Samen Uit Samen Thuis Houthalen. Trekvogels Boekhoute (4) en Ibis Puurs (5) zijn de enige clubs die nog voor wat dreiging kunnen zorgen maar daarvoor zijn ze wat te onregelmatig in hun prestaties.

Onderaan was de degradatie reeds veel eerder een vaststaand feit voor hekkensluiter Rust Roest Terneuzen. We kunnen daar nu met quasi zekerheid ook Blijf Jong Genebos (24) en Witloofstappers Kampenhout (23) aan toevoegen. Hun achterstand ten opzichte van Schorrestappers Boom (22) en Burschtstappers Herzele (21) blijft traag maar gestaag oplopen.


Afdeling 5

In afdeling 5 kon leider Rustige Bosstappers Jabbeke zijn geslonken voorsprong ten opzichte van eerste achtervolger Gruun Zipkes Westmeerbeek opnieuw wat opschalen van 212 tot exact 300 punten. Eén van beide clubs wordt kampioen met uiteraard de club uit Jabbeke in het voordeel. Voor de derde promotieplaats wordt het een tweestrijd tussen Kwik Bornem (3) en WSV Holsbeek (4). Vorige keer waren beide clubs serieus genaderd ten opzichte van het kopduo maar voorbije periode moesten beide clubs de rol opnieuw lossen. Vorige keer had Kwik Bornem nog een achterstand van 12 punten ten opzichte van Holsbeek maar intussen kon Kwik Bornem die achterstand ombuigen in een voorsprong van 113 punten. Kijken of Holsbeek nog een antwoord in huis heeft. We zien op huidig ogenblik geen andere promotiekandidaten meer.

Onderaan gaven we vorige keer nog weinig kansen aan Morgenstond Humbeek om de degradatie te ontlopen maar we moeten dit nu toch wat nuanceren. Van de zes onderste gerangschikte clubs haalden enkel Halewijn Zoutleeuw (20) en IJzerstappers Lo-Reninge (25) meer punten dan Morgenstond Humbeek (24). De achterstand van de club uit Humbeek op de eerste veilige plaats bedraagt 146 punten. Dat is niet weinig maar wel overbrugbaar. Halweijn Zoutleeuw lijkt zich definitief in veiligheid te hebben gebracht en voor de IJzerstappers komt de remonte te laat. Zoals de kaarten nu liggen, zullen Wellense Bokkenrijders (22), Eurek@ Bilzen (23) en Morgenstond Humbeek (24) onderling uitmaken welke twee clubs de IJzerstappers zullen vergezellen naar afdeling 6.


Afdeling 6

In afdeling 6 is de toekomstige kampioen met een voorsprong van meer dan duizend punten gekend: Heikabouters As. Voor de twee andere promotieplaatsen blijft het spannend en zien we net als bij de vorige analyse nog vier kandidaten: Donderslagtrippers Meeuwen (2), Vreugdestappers Huldenberg (3), Lustige Stappers Post Langdorp (4) en WNZB Knokke (5).

OK50 Zonhoven (25) zal volgend jaar in afdeling 7 acteren. Dat is echter de enige zekerheid in het degradatiedebat. De 2 andere degradatieplaatsen zijn de inzet tussen 4 clubs: Dommeltrippers Neerpelt (24), Noorderkempen Hoogstraten (23), Gasthofstappers De Klinge (22) en Westhoekstappers Vlamertinge (21). 


Afdeling 7

In afdeling 7 staat leider en toekomstig kampioen Wandelclub Diksmuide meer dan duizend punten voor op eerste achtervolger Parel van het Pajottenland Vollezele. Anjertrippers Hechtel-Eksel op plaats drie kon naderen ten opzichte van plaats 2 maar ziet anderzijds zelf ook Sluisstappers Nieuwenrode dichterbij komen. Deze drie clubs gaan samen met Demerstappers Bilzen onderling uitmaken welke twee clubs Wandelclub Diksmuide zullen vergezellen naar afdeling 6.

Onderaan blijft CSC Lierde op plaats 22 standhouden ten opzichte van Op Stap Zwalm op plaats 23 met een voorsprong van 93 punten. Everbeekse Wandeltochten en Voor De Wind Oostburg vinden we volgend jaar met zekerheid terug in afdeling 8.


Afdeling 8

In afdeling 8 kunnen we hetzelfde schrijven als bij de vorige analyse: leider Kasseistappers Eernegem behoudt zijn voorsprong van meer dan 700 punten ten opzichte van eerste achtervolger Kloenstappers Rumbeke en die 2 clubs worden met zekerheid één en twee aan het einde van deze jaargang.

Omdat er door de stopzetting eind 2024 van Sport Plus Kinrooi vier clubs uit afdeling 8 naar afdeling 7 promoveren, blijft er wel nog voldoende spanning aanwezig. Iris Kortessem, Wandel Mee Ruisbroek, D&A De Panne-Adinkerke en Hoger Op Woumen zullen aan het einde uitmaken wie de 2 bovengenoemde clubs gaat vergezellen. Het onderling verschil tussen Iris op plaats 3 en Woumen op plaats 6 bedraagt slechts 52 punten.

Onderaan in deze afdeling kunnen we letterlijk hetzelfde schrijven dan bij de vorige twee analyses: de drie degradatieplaatsen liggen vast en worden met zekerheid Vosbergstappers Rumst, Buencamino De Panne en Beekakkers Beerse.


Afdeling 9

In afdeling 9 stijgen er door stopzettingen van clubs in hogere reeksen 5 clubs in plaats van 3. Leider Voskes Vosselaar en eerste achtervolger Buskanters Houthulst lijken zeker van promotie. Ze moeten onder elkaar nog uitvechten wie kampioen wordt. Het verschil bedraagt momenteel 32 punten. WSC Blauwvoet, Kilometer Vreters Izegem en Markstappers Merksplas bezetten momenteel de andere drie promotieplaatsen. Het verschil tussen de drie clubs bedraagt slechts 60 punten. Wandel Team Beveren-Waas en Wijtschotduvels zijn zeker nog in staat daar een stokje voor te steken.

Onderaan schreven we vorige keer reeds Dodentocht Kadee Bornem en Wit-Blauw Scherpenheuvel op als definitieve degradanten. Voor Dodentocht Kadee blijft dit gelden maar Wit-Blauw Scherpenheuvel heeft zich opnieuw in het debat gemengd. Met slechts 16 punten achterstand op de eerste veilige plaats en de grootste score tijdens de afgelopen periode lijkt de club uit Scherpenheuvel misschien wel de beste kaarten in handen te hebben om zich te redden. Volgens ons maken Gedoviba, 100 km van Ieper, KVG Hoogstraten en Wit-Blauw Scherpenheuvel onder elkaar uit welke 2 clubs Kadee Bornem zullen vergezellen richting afdeling 10.


Afdeling 10

In afdeling 10 zijn er aan het eind van dit jaar door stopzettingen van clubs in hogere afdelingen vijf stijgers. De eerste vier lijken gekend: toekomstig kampioen Vaste Vuist Lauwe, Marching Team 11de Bataljon Genie, Spoetnikstappers Middelkerke en Velpense Wandelaars. De strijd voor plaats 5 is daarentegen wel ongemeen spannend. We gaven vorige keer reeds aan dat dit een onderonsje wordt tussen Dais Lennik, Zombies Wijgmaal en Wandelende Pekkers Izegem. Dat was vorige periode reeds zo, dat is na deze nieuwe periode niet anders. We zullen waarschijnlijk pas op 31 december weten wie het haalt van deze drie clubs. De drie clubs zijn immers op huidig ogenblik slechts gescheiden door 6 punten. Constant spelen ze haasje-over.

Het is de gewoonte dat we bij elke analyse een club van de maand aanduiden. Deze keer moesten we kiezen tussen leider Voskes Vosselaar in afdeling 9 en leider Vaste Vuist Lauwe in afdeling 10. Twee maanden geleden ging Voskes Vosselaar na een heel jaar lang achtervolgen eindelijk voorbij Buskanters Houthulst naar de leiding in afdeling 9. Vaste Vuist Lauwe staat nu reeds een heel jaar lang stevig aan de leiding in afdeling 10. Uiteindelijk kiezen we voor Vaste Vuist Lauwe omdat die club als leider in afdeling 10 meer punten scoort dan de leider in afdeling 9. Vaste Vuist Lauwe is een vrij nieuwe club in ons wandellandschap en het pleziert dat een nieuwe club meteen toch een bepaalde activiteitsgraad aan de dag kan leggen. Dat is hoopgevend voor de algemene clubwerkingen in de volgende jaren. We roepen dan ook Vaste Vuist Lauwe  uit tot club van de maand.

Volgende afspraak op woensdag 6 november 2024.

Andere artikelen