Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

We zijn intussen bijna vier maanden ver in het kampioenschap 2024. Wat heeft ons de voorbije periode geleerd? Konden we nog serieuze verschuivingen noteren? We hebben het gevoel dat de grote lijnen vastliggen en dat er na elk weekend nog weinig clubs haasje-over spelen. Nu zondag staat echter Vlaanderen Wandelt op het programma en door de serieuze puntenbonus die met dit evenement gepaard gaat, kunnen er wel nog tijdelijke verschuivingen gebeuren. Maar ervaring van de voorbije jaren leert dat een aantal maanden later dit effect weer wordt uitgevlakt en dat elke club aan het eind van de jaargang min of meer op de plaats uitkomt die overeenstemt met de activiteitsgraad van de clubleden.

We baseren ons voor deze analyse op het klassement zoals het op de site van Wandelsport Vlaanderen te lezen was op maandag 22 april 2024 om 13 uur. De cijfers tussen haakjes wijzen op de plaats die de club vorige keer in de bloganalyse innam. Deze plaats kan nu dus gewijzigd zijn.

Onze volgende afspraak is op woensdag 29 mei.

Door Wandelsport Vlaanderen vzw


Afdeling 1

In afdeling 1 had Egmont Zottegem (1) voorbije periode een eigen weektocht. Milieu 2000 Lommel (3), Natuurvrienden Deinze (4) en Hanske de Krijger Oudenaarde (5) hadden een eigen weekendtocht. De meest directe achtervolger Padstappers Geraardsbergen (2) had een eigen weekendorganisatie die bovendien een Bonustocht was.

Bij deze grote clubs lijken de eigen organisaties weinig invloed te hebben. Alle clubs blijven op hun plaats staan. Er lijkt zich een constante in de ledenparticipatie te manifesteren. Zo loopt leider Egmont Zottegem periode na periode wat verder uit, niet spectaculair maar toch steeds verder weg. Egmont telt nu 1454 punten voorsprong op eerste achtervolger Padstappers Geraardsbergen. Lommel op plaats 3 moet terrein prijsgeven op plaats 2, Deinze op plaats 4 geeft wat punten prijs ten opzichte van plaats 3 en hetzelfde kan gezegd worden van Hanske de Krijger Oudenaarde op plaats 5 ten opzichte van plaats 4.

Onderaan hadden Bavostappers Zittaart (22) en Natuurvrienden Zoersel (24) een eigen weektocht. Colliemolen Oostnieuwkerke-Staden (20) had een eigen weekendtocht. De club uit Zittaart bleef evenwel op zijn plaats staan en verliest zelfs terrein ten opzichte van de achtervolger op de eerste degradatieplaats. Colliemolen Oostnieuwkerke-Staden en Zoersel zakten zelfs een plaats. Zoersel krijgt opnieuw de rode lantaarn in handen. Niks is evenwel reeds beslecht voor deze staartclubs want de puntenkloof oogt niet bijzonder groot maar het is geen goed teken wanneer je bij eigen tochten geen achterstand kan goedmaken.


Afdeling 2

In afdeling 2 hadden Wandel Mee Brueghel (1), Voetje voor Voetje Gits (3) en Schooiers Wichelen (7) een eigen weektocht. Land van Rhode (4) had een eigen weekendtocht. Dat alles bracht wat wijzigingen met zich mee. De leider uit Peer blijft weliswaar leider maar de voorsprong op eerste achtervolger Voetje voor Voetje slonk tot slechts 2 schamele punten. Land van Rhode ging voorbij Boezinge naar plaats 3 en Schooiers Wichelen van 7 naar 5. We denken daarmee ook de 5 clubs te hebben opgesomd die zullen strijden voor de 3 promotieplaatsen.

Onderaan had Duintrappers Westende (22) een eigen weektocht. Sint-Jansstappers Essen (24) en IJsetrippers Overijse (25) hadden een eigen weekendtocht. Dit alles zonder bijster veel resultaat. De clubs uit Essen en Overijse bleven op hun plaats staan, de club uit Westende zakte zelfs een plaats en staat nu in de degradatiezone. Voor de IJsetrippers is de achterstand op de eerste veilige plaats zelfs groter geworden.


Afdeling 3

In afdeling 3 had Scheldestappers Zingem (4) een eigen weektocht. Leider Wandelclub Koekelare (1) had een eigen weekendtocht. Koekelare komt daarmee weer iets steviger aan de leiding. Scheldestappers heeft zich op zijn beurt dan weer als tweede in het zog van Koekelare genesteld. Maar de achtervolgers tot en met plaats 6 zullen zeker nog een woordje meespreken in het promotiedebat.

Onderaan had hekkensluiter Manke Fiel Asse (25) een eigen weekendtocht. Ook voorlaatste in de stand Kadee Bornem (24) had zo’n tocht maar die club mocht er nog het label ‘Bonus’ aan toevoegen. De club uit Bornem kon maximaal profiteren want de club steeg naar plaats 19. Manke Fiel kon alvast de rode lantaarn uit handen geven maat blijft samen met hekkensluiter IJsbrekers Haaltert wat geïsoleerd achter. Herentalse wv staat na de remonte van Kadee Bornem weer op een degradatieplaats en de achterstand is bovendien wat groter geworden ten opzichte van de eerste veilige plaats.


Afdeling 4

In vierde afdeling hadden leider SUST Houthalen (1) en Nacht van Vlaanderen Torhout (5) een eigen weektocht. Sporton Deurne-Diest (4) had een eigen weekendtocht die zelfs een Bonustocht was. Voor Sporton was dit een ideale gelegenheid om de kloof met het toptrio te dichten. Maar na al deze eigen organisaties moeten we echter vaststellen dat het koptrio verder weg stapt van de achtervolgers. Het lijkt erop dat de drie koplopers onder mekaar gaan uitmaken hoe ze de promotieplaatsen zullen verdelen en wie er kampioen wordt. Interessant om te zien is dat leider Houthalen ondanks de eigen weektocht toch de leidersplaats moest afgeven aan Beringen-Mijn. De voorsprong van Houthalen bedroeg vorige keer weliswaar slechts 3 punten maar het is merkwaardig om dit te zien omslaan in een achterstand van 97 punten. Ook Kreketrekkers Kortemark op plaats 3 kon gelijke tred houden met de club uit Houthalen.

Onderaan had Blijf Jong Genebos (21) een eigen weektocht. De club blijft evenwel dezelfde plaats behouden en kon ook nauwelijks de kloof uitdiepen ten opzichte van de achtervolgers. Rust Roest Terneuzen was op de laatste plaats reeds langer uitgeteld en na een kleine remonte vorige periode dank zij een eigen organisatie, tuimelde Buchtstappers Herzele opnieuw naar de voorlaatste plaats. Kunnen ze nog eens een keer terugslaan?


Afdeling 5

In afdeling 5 had Lummense Dalmatiërs (5) een eigen weektocht. Maar veel soelaas bracht dit niet voor de club uit Lummen want ze zijn zelfs een plaatsje gezakt. Veel beter verging het leider Rustige Bosdravers Jabbeke. Ze bestendigen de voorsprong van bijna 400 punten op achtervolger Gruun Zipkes Westmeerbeek. De club uit Jabbeke zou met hetzelfde puntenaantal op plaats 2 prijken in afdeling 4. Dat wil toch wat zeggen! Beide clubs uit Jabbeke en Westmeerbeek hebben intussen samen een kloof uitgebouwd ten opzichte van de achtervolgers .

WSV Holsbeek ging voorbij Bosdravers Eksel naar plaats 3 maar het onderling verschil blijft beperkt tot 14 punten. Het lijkt erop dat deze 2 clubs onderling gaan uitmaken wie het derde promotieticket zal bemachtigen.

Onderaan had Eurek@ Bilzen (20) een eigen weekendtocht maar met negatief resultaat. De club uit Bilzen zakt van 20 naar 23 en staat bijgevolg op de eerste degradatieplaats. De achterstand op de eerste veilige plaats is niet groot maar het feit dat je zakt na een eigen tocht belooft niet veel goeds. IJzerstappers Lo-Reninge lijkt een abonnement te nemen op degradatie. ’t Fluitekruid Wolvertem van zijn kant moet zich dringend herpakken wil het niet samen met IJzerstappers definitief geïsoleerd geraken.


Afdeling 6

In afdeling 6 hadden Grevenbroekers Hamont-Achel (3) en Lustige Stappers Post Langdorp (4) een eigen weektocht. Donderslagtrippers Meeuwen (5) organiseerde een eigen weekendtocht. De club uit Hamont-Achel boekte hiermee succes want ze gingen van 3 naar 2 en halveerden de achterstand op leider Heikabouters As tot nog slechts 108 punten. De club uit Langdorp daarentegen bleef ondanks de eigen weektocht op plaats 4 staan en kon ook geen terrein goedmaken ten opzichte van de promotieplaatsen. Donderslagtrippers Meeuwen deed het nog minder goed en moest qua punten ondanks de eigen weekendtocht zelfs serieus wat terrein prijsgeven. Het ziet er in elk geval goed uit voor het koptrio.

Onderaan in afdeling 6 hadden Gasthofstappers De Klinge (20) en Dommeltrippers Neerpelt (21) een eigen weekendtocht die voor de club uit Neerpelt ook nog eens een Bonustocht was. De Gasthofstappers konden geen plaats winnen maar staan wel iets steviger in de veilige zone en de Dommeltrippers schoven 4 plaatsen hoger naar 17. Zilverdistel Dendermonde op plaats 24 en vooral de oudste club van onze federatie OK50 Zonhoven lijken zich beide iets steviger in het degradatiemoeras te hebben gereden. Westhoekstappers Vlamertinge op plaats 23 zal snel uit een ander vaatje moeten tappen willen ze het derde ticket voor degradatie ontlopen.


Afdeling 7

In afdeling 7 had Demerstappers Bilzen (6) een eigen weektocht. Anjertrippers Hechtel-Eksel (4) had een eigen weekendtocht. De club uit Bilzen bleef evenwel op plaats 6 hangen maar de Anjertrippers schoven van 4 naar 2. De kloof op leider Wandelclub Diksmuide is echter groter geworden en bedraagt nu nagenoeg 400 punten. Omdat de club uit Diksmuide een grote regelmaat aan de dag legt qua activiteitsgraad, is het onze overtuiging dat de toekomstige kampioen in afdeling 7 reeds gekend is. Sluisstappers Nieuwenrode op plaats 3 is slechts met 1 schamel puntje gescheiden van de Anjertrippers. Deze 3 hogergenoemde clubs lijken ons een stevig trio dat zich niet zomaar zal laten voorbijsteken.

Onderaan had Winkelse Stappers (21) een eigen weekendtocht wat hen een plaatsje hoger bracht maar de degradatiestrijd blijft in deze afdeling bijzonder spannend. Behalve de Nederlandse club Voor de Wind Oostburg die stevig op de laatste plaats prijkt, lijken nog heel veel clubs serieuze inspanningen te moeten leveren om het degradatiespook zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Tussen Kinrooi op plaats 18 en CSC Lierde op plaats 24 zitten slechts 102 punten. Hier is het laatste woord nog niet gezegd!


Afdeling 8

In afdeling 8 had eerste achtervolger Kloenstappers Rumbeke (2) een eigen weekendtocht. Maar de voorsprong van leider Kasseistappers Eernegem die bijna 500 punten bedraagt, bleef onaangeroerd. Kloenstappers Rumbeke staat wel iets steviger op de tweede plaats. Het lijkt erop dat de eerste twee plaatsen voor een stuk vastliggen maar voor de derde promotieplaats komen zeker nog 5 clubs in aanmerking. Iris Kortessem blijft hiervoor wel in polepositie liggen.

Onderaan had Vitales Hoeselt (22) een eigen weekendtocht. Ze haalden voorbije periode wel een mooie score maar konden geen plaats goedmaken en moesten zelfs punten inboeten ten opzichte van Vosbergstappers die op de eerste degradatieplaats staat. Gelukkig voor Vitales Hoeselt moeten ze niet enkel achterom kijken want de twee clubs boven hen blijven in het vizier. Buencamino De Panne en Beekakkers Beerse lijken nu reeds veroordeeld tot degradatie.


Afdeling 9

In afdeling 9 bouwde leider Buskanters Houthulst de voorsprong nauwelijks uit. Vorige keer bedroeg deze 46 punten. Nu staat de club uit Houthulst 53 punten voor op wsv Voskes uit Vosselaar. Kilometervreters Izegem op plaats 3 scoorde zelfs meer punten dan de leider en komt tot op 5 punten van plaats 2. Zeker om in de gaten te houden. Geruststellend is de voorsprong van Buskanters Houthulst dus zeker niet. Wsc De Blauwvoet op plaats 4 scoorde voorbije periode ook goed en kan zich zeker nog in het promotiedebat mengen.

Onderaan had KVG Stappers Hoogstraten (20) een eigen weektocht mar veel schoot de club er niet mee op. Er werden integendeel 2 plaatsen ingeleverd en KVG prijkt nu op 22. Voor de rest valt er onderaan in deze afdeling weinig activiteit te bespeuren. Kadee Bornem omarmt de rode lantaarn zeer stevig. Voor de andere 2 degradatieplaatsen zal er de komende weken waarschijnlijk nog een aantal keren van plaats worden gewisseld door de vijf clubs die boven Kadee staan.


Afdeling 10

In afdeling 10 blijft Vaste Vuist Lauwe stevig aan de leiding. De club uit Lauwe levert wel wat punten voorsprong in ten opzichte van eerste achtervolger Velpense Wandelaars. Spoetnikstappers Middelkerke nestelt zich op zijn beurt steviger op de derde plaats. Hoewel de competitie nog lang duurt, lijkt het er toch op dat deze drie clubs ook in de eindafrekening de eerste drie plaatsen zullen innemen.

Het is de gewoonte dat we bij elke analyse een club van de maand aanduiden. Deze keer gaat onze voorkeur uit naar Wandelclub Diksmuide die leider is in afdeling 7 met een voorsprong van net geen 400 punten. Deze club werd ook vorig jaar reeds kampioen met een eindtotaal van 2473 punten. Op huidig ogenblik hebben ze na nog geen volle 4 maanden reeds 1119 punten. Vermenigvuldigen we dit maal 3, dan komen we op een totaal van meer dan 3.300 punten. Diksmuide is dus een kampioen waarvan de leden zich verder ontwikkelen naar een grotere activiteitsgraad. Het kan ook zijn dat de club qua ledenaantal groter werd maar dan verdient de club lof op het gebied van ledenwerving. Voor ons in elk geval voldoende om Wandelclub Diksmuide uit te roepen tot club van de maand.

Volgende afspraak op woensdag 29 mei 2024

Andere artikelen