Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Commentaar en analyse bij het WSVL-clubkampioenschap

Het nieuwe kampioenschap is drie maanden ver en wat we vorige keer reeds aangaven, is nu ook waarheid geworden. De clubs staan wat steviger op hun plaats. Er wordt niet meer om de haverklap over elkaar heen gesprongen in het klassement omdat de verhoudingen duidelijker werden en de onderlinge verschillen langzaam maar zeker zijn uitgebouwd.

We baseren ons voor deze analyse op het klassement zoals het op de site van Wandelsport Vlaanderen te lezen was op dinsdag 26 maart 2024 om 13 uur. De cijfers tussen haakjes wijzen op de plaats die de club vorige keer in de bloganalyse innam. Deze plaats kan nu dus gewijzigd zijn.

Onze volgende afspraak is op woensdag 24 april.

Door Wandelsport Vlaanderen vzw


Afdeling 1

In afdeling 1 hadden Egmont Zottegem (1), Milieu 2000 Lommel (4) en Padstappers Geraardsbergen (6) een eigen weektocht. Milieu Lommel had bovendien ook nog eens een eigen weekendtocht net zoals  Natuurvrienden Deinze (3) en Wandelend Paal (7)

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Egmont Zottegem op weg is naar een derde kampioenstitel op rij. We vinden dat minder evident dan vorig jaar toen Egmont ook de grootste club was van Vlaanderen. Maar inmiddels werd Hanske De Krijger Oudenaarde de grootste club en zitten nog een aantal clubs uit Oost-Vlaanderen Egmont qua ledenaantal dicht op de hielen. En toch lijkt Egmont weer weg te lopen, stappen. Padstappers klom na de eigen weektocht op naar de tweede plaats. Ook de clubs uit Lommel en Deinze gingen met de eigen tocht voorbij Hanske De Krijger die nu op plaats 5 prijkt. Het verschil tussen de nummers 2 en 5 bedraagt amper 424 punten wat in deze afdeling niet zo bijster groot is. Eén eigen tocht maakt reeds een groot verschil.

We blijven intussen grote bewondering koesteren voor de club uit Lommel die als grensclub aan de top blijft meedraaien. Centrumclubs kunnen onvoldoende inschatten wat de impact is om een echte grensclub te zijn waarbij het hinterland slechts een draaicirkel van 90 graden heeft in plaats van de volle 360 graden en waarbij de verplaatsingen van de leden naar wandeltochten bijgevolg veel vaker aanzienlijk zijn. Het is onmogelijk om dit met indexen in een klassement te corrigeren maar onze sympathie heeft de club uit Lommel in ieder geval.

Onderaan hadden zowel Roal Benti (21) als Colliemolen Oostnieuwkerke-Staden (20) een eigen weekendtocht.

Roal Benti kon hierdoor alvast 3 plaatsen opschuiven naar 18. Colliemolen bleef een beetje ter plaatse trappelen maar vergroot toch de puntenvoorsprong ten opzichte van de degradatieplaatsen. Denderklokjes Lebbeke ziet Bavostappers Zittaart opnieuw voorbijkomen en zakt bijgevolg opnieuw de degradatiezone in. Natuurvrienden Zoersel staat ook in de degradatiezone maar kon de rode lantaarn doorgeven aan WSP Heverlee-Leuven.


Afdeling 2

In afdeling 2 had Wandel Mee Brueghel (5) een eigen weektocht. Deze club had bovendien ook nog eens een weekendtocht die een Bonustocht was. Ook Grashoppers Zichem (7) had een weekend-/Bonustocht. Wervikse wsv (3) mocht ook een weekendtocht organiseren, echter zonder het predicaat Bonus.

Dit alles liet toe dat Wandel Mee Brueghel van positie 5 naar de leiding kon doorstoten en nu het klassement aanvoert met 51 punten voorsprong op Nooit Moe Boezinge. Voetje Voor Voetje Gits zakt daardoor van plaats 1 naar plaats 3. Op plaats 4 vinden we nog steeds Land van Rhode en op 5 Grashoppers Zichem die van de Bonustocht kon profiteren om voorbij wsv Wervik te gaan.

Onderaan had Smokkelaars Stekene (23) een eigen weekendtocht wat deze club toeliet om naar plaats 18 door te stoten. De 2 laatste plaatsen binnen deze afdeling blijven bezet door de IJsetrippers Overijse en Sint-Jansstappers Essen. Hun achterstand op de eerste veilige plaats is ook wat opgelopen. De derde degradatieplaats wordt nu ingenomen door De Vossen Buggenhout. De achterstand op de eerste veilige plaats bedraagt slechts 41 punten. Op die plaats vinden we nu Duintrappers Westende die afgelopen periode een flinke terugval kende.


Afdeling 3

In afdeling 3 had WSK Marke (5) een eigen weekendtocht. Deze club blijft evenwel op vijf. Wandelclub Koekelare blijft stevig aan de leiding maar er vallen bovenaan toch wat verschuivingen te noteren. Zo gaat Scheldestappers Zingem voorbij Margrietestappers Lichtervelde naar plaats 2 maar de club uit Lichtervelde ziet ook Postiljon Merelbeke voorbij komen die van plaats 7 in één beweging naar plaats 3 oprukt. Het verschil tussen Zingem op 2 en Lichtervelde op 4 bedraagt slechts 71 punten wat in deze afdeling niet onoverkomelijk is.

Onderaan liet Herentalse wv de degradatieplaats achter zich en schoof door naar de eerste veilige plaats. We gaven reeds vorige keer aan dat deze club aan een inhaalbeweging bezig was en Herentals kon voorbije periode de achterstand van 14 punten op de eerste veilige plaats omzetten in een voorsprong van 119 punten.

IJsbrekers Haaltert komt nu de degradatiezone binnen en vervoegt Manke Fiel Asse en Kadee Bornem die daar reeds een tijdje vertoeven. De achterstand van Manke Fiel begint wel steeds grotere vormen aan te nemen.


Afdeling 4

In de vierde afdeling had Aviflorastappers Ingelmunster (5) een eigen weektocht. Mijnlamp Beringen (2), SUST Houthalen (3) en Nacht van Vlaanderen Torhout (4) organiseerden een eigen weekendtocht. Voor de clubs uit Houthalen en Torhout betrof het bovendien een Bonustocht.

Dat heeft de club uit Houthalen alvast geen windeieren gelegd want deze club sprong van plaats 3 naar de leiding. Er zitten evenwel slechts 5 punten verschil tussen plaatsen 1 en 3. Mijnlamp Beringen ging met de eigen tocht ook voorbij de voormalige leider Kreketrekkers Kortemark. De club uit Torhout daarentegen kon de Bonustocht allerminst verzilveren want de club verloor een plaats ten nadele van Sporton Deurne-Diest. Hetzelfde lot overkwam Aviflorastappers die ondanks de eigen tocht zelfs twee plaatsen moest prijsgeven.

Onderaan hadden Jong Genebos (20) en Waterhoekstappers Heestert (22) een eigen weektocht. Burchtstappers Herzele (24) had een eigen weekendtocht.

Enkel voor de Burchtstappers viel er een klein succesje te rapen want de club steeg van 24 naar 22. Jong Genebos en Waterhoekstappers daarentegen moesten ondanks de eigen organisatie elk een plaats inleveren.

Waterhoekstappers komt daarmee samen met Levenslijn Damme op een degradatieplaats. Beide clubs hebben de clubs boven hen echter nog in het vizier. Zelden Rust Terneuzen omarmt steviger de rode lantaarn.


Afdeling 5

In afdeling 5 hadden Gruun Zipkes Westmeerbeek (2), Bosdravers Eksel (3) en Kwik Bornem (7) een eigen weektocht. WSV Holsbeek (4) had een eigen weekendtocht. Gruun Zipkes kon heel wat van de achterstand goedmaken op Rustige Bosstappers Jabbeke. Toch blijft de club uit Jabbeke nog stevig het klassement aanvoeren met bijna evenveel punten als de leider in afdeling 4. Bosdravers Eksel blijft op plaats 3 maar verliest terrein ten opzichte van Gruun Zipkes. Dat geldt ook voor wsv Holsbeek op plaats 4. Kwik Bornem stijgt een plaatsje naar 6.

Onderaan hadden Singelwandelaars Strombeek-Bever (21), Eurek@ Bilzen (22), Marktrotters Herne (23) en ’t Fluitekruid Wolvertem (24) een eigen weekendtocht. Dat gaf in elk geval vleugels aan Marktrotters Herne want zij gingen van 23 naar 14. Eurek@ Bilzen deed ook een goede zaak met een stijging naar plaats 20. Voor ’t Fluitekruid Wolvertem daarentegen viel er minder eer te rapen. De club blijft op plaats 24 hangen en verloor zelfs terrein op de clubs boven zich. Daar waar de achterstand ten opzichte van de eerste veilige plaats vorige keer slechts 29 punten bedroeg is deze inmiddels opgelopen tot 96 punten. Een zelfde verhaal voor Singelwandelaars Strombeek-Bever: deze club verloor twee plaatsen ondanks de eigen tocht en kwam op een degradatieplaats te staan. Maar deze club behield qua puntenaantal wel nog voeling met de clubs hogerop.


Afdeling 6

In afdeling 6 had Heikabouters As een eigen weekendtocht en springt meteen van plaats 4 naar de leiding. Had de club uit As vorige keer nog een achterstand van 90 punten op de voormalige leider Paul Gerard Beringen, dan voert het nu zelf het klassement aan met een voorsprong van 205 punten op Beringen. Van een move gesproken! Grevenbroekers Hamont-Achel deelt de derde plaats met Lustige Stappers Post Langdorp. Ook de Donderslagtrippers uit Meeuwen blijven in de buurt.

Onderaan in afdeling 6 had OK50 Zonhoven (25) een eigen weektocht en Westhoekstappers Vlamertinge (22) een eigen weekendtocht. Maar voor beide clubs werd het geen succes. De club uit Zonhoven blijft de rode lantaarn in handen houden en Westhoekstappers Vlamertinge kon evenmin een plaats goedmaken. Ook Trekplosters Zellik-Asse neemt een duik van plaats 20 naar 23. De onderlinge puntenverschillen blijven evenwel zeer beperkt zodat voor de Trekplosters alles nog mogelijk is. Een omgekeerde beweging in positieve zin deed Noorderkempen Hoogstraten die van 23 naar 19 gaat.


Afdeling 7

In afdeling 7 loopt leider Wandelclub Diksmuide wat verder uit. Diksmuide had een voorsprong van 149 punten en maakte daar nu 240 punten van. De eerste achtervolger is echter niet langer Kampse Wandelaars die terugvalt naar plaats 7 maar Noordergouw Brasschaat die vanuit positie vijf naar plaats 2 opklom. Ook Parel van het Pajottenland deed een flinke sprong en staat op drie. Anjertrippers Hechtel-Eksel en Sluisstappers Nieuwenrode blijven evenwel in de buurt en ook Demerstappers Bilzen is voor promotie niet uitgeteld.

Onderaan had Winkelse Stappers (21) een eigen weektocht en Ravelse Wandelaars (20) een eigen weekendtocht. Voor de club uit Sint-Eloois-Winkel bracht de eigen tocht weinig soelaas. De club stond op plaats 21 en bleef daar staan. De Ravelse Wandelaars deden met de eigen tocht wel een goede zaak want ze schoven meteen door naar plaats 17. Ook Den Engel Leuven deed een goede zaak en ging van 23 naar 20.


Afdeling 8

In afdeling 8 had Iris Kortessem (7) een eigen weektocht wat hen meteen naar plaats 3 bracht. Leider blijft afgetekend Kasseileggers Eernegem. Eernegem bouwde de voorsprong uit tot inmiddels bijna 500 punten. Kloenstappers Rumbeke nestelde zich opnieuw wat steviger op de tweede plaats maar dit dus op grote achterstand van de autoritaire leider. Met het huidige puntentotaal zou Eernegem ook aan de leiding staan in afdeling 7.

Onderaan blijven Vosbergstappers Rumst, Buencamino De Panne en Beekakkers Beerse de degradatieplaatsen bezetten en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in zal komen..


Afdeling 9

In afdeling 9 kreeg leider Buskanters Houthulst met De Voskes Vosselaar een nieuwe eerste achtervolger. De leider uit Houthulst kon de voorsprong wel vergroten tot 46 punten. Voskes Vosselaar verwees de Kilometervreters Izegem naar plaats 3.

Onderaan blijven de onderlinge verschillen zeer klein maar worden er door de leden van deze diverse clubs ook zeer weinig punten verdiend.


Afdeling 10

In afdeling 10 had Spoetnikstappers Middelkerke (3) een eigen weekendtocht maar kon toch geen plaats opschuiven en blijft op 3 staan. Leider blijft onbedreigd Vaste Vuist Lauwe. De leden van deze club hebben in afgelopen maand meer dan het dubbele aantal punten behaald dan de directe achtervolgers. Je moet geen helderziende zijn om nu reeds te voorspellen dat Vaste Vuist Lauwe de kampioen 2024 zal worden in deze afdeling. Velpense Wandelaars blijft op plaats 2.

Het is de gewoonte dat we bij elke analyse een club van de week aanduiden. Deze keer gaat onze voorkeur uit naar Heikabouters As in afdeling 6. Deze club sprong afgelopen periode meteen van plaats 4 naar de leiding en boog daarbij een achterstand van 90 punten op de voormalige leider om tot een voorsprong van 205 punten. Heikabouters As werd reeds 2 keer opeenvolgend kampioen. Het lijkt erop dat ze goed op weg zijn voor een derde opeenvolgende kampioenstitel. We roepen daarom Heikabouters As uit tot club van de week.

Volgende afspraak op woensdag 24 april 2024.

Andere artikelen