Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Wordt jouw stad of gemeente 'Wandelgemeente van het Jaar 2025'?

Begin oktober werd het West-Vlaamse De Panne verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2024. Zo mag de kustgemeente zich hét wandelplekje van Vlaanderen noemen. De verkiezing ‘Wandelgemeente van het Jaar’ is een initiatief van wandelfederatie Wandelsport Vlaanderen vzw in samenwerking met enkele partners waarbij op zoek wordt gegaan naar de Vlaamse stad of gemeente met de mooiste en meest duurzame realisaties op vlak van wandelen. En ook in 2025 gaat de zoektocht verder en die begint nu! Steden en gemeenten kunnen namelijk vanaf nu hun kandidatuur indienen voor ‘Wandelgemeente van het Jaar 2025’. Wordt jou stad of gemeente de volgende winnaar?

Derde editie 'Wandelgemeente van het Jaar' van start

Net als in 2024 gaat Wandelsport Vlaanderen vzw ook in 2025 samen met partners Sport Vlaanderen, Trage Wegen, GroteRoutepaden en Toerisme Vlaanderen op zoek naar de meest wandelvriendelijke wandelstad of -gemeente van Vlaanderen. Wandelen wint nog ieder jaar aan populariteit en daarom wordt er ook in 2025 op zoek gegaan naar die Vlaamse stad/gemeente met de mooiste en meest duurzame realisaties op vlak van recreatieve en sportieve wandelbeleving. Wie volgt in 2025 Lommel en De Panne op? Stel je als stad of gemeente vanaf nu kandidaat. In de eerste fase selecteert de vakjury een shortlist van maximum vijf gemeenten/steden met de sterkste dossiers. Daarna is het aan wandelend Vlaanderen, het grote wandelpubliek beslist namelijk over de titel ‘Wandelgemeente van het Jaar’.

Hoe deelnemen?

Vlaamse steden of gemeenten dienen zich kandidaat te stellen via hun toeristische dienst en kunnen hun kandidatuur indienen om ‘Wandelgemeente van het Jaar’ te worden. Dit door middel van een dossier waarbij ze de realisaties op het vlak van wandelfaciliteiten binnen de stad of gemeente toelichten. Het dossier is onder meer de bundeling van alle antwoorden op de criteria rond aanbod, samenwerking en promotie. Kandidaturen dient men uiterlijk tegen 15 december 2024 te richten aan Wandelsport Vlaanderen vzw, Gentse Steenweg 132 – 8340 Damme of via nathalie.didden@wandelsport.be

Niet zomaar een titel

Waarom deelnemen aan de verkiezing? Wel, naast de prestigieuze titel ‘Wandelgemeente van het Jaar’ is er nog veel meer. Niet alleen mag de winnende stad/gemeente zich een jaar lang dé wandelplek van Vlaanderen noemen, de laureaat ontvangt ook een fysieke prijs in de vorm van een duurzame houten zitbank langs één van de wandelplekken. Daarnaast wordt de winnaar na de bekendmaking eind april 2025 door Wandelsport Vlaanderen vzw en haar partners op diverse manieren in de kijker gezet bij het wandelpubliek bij uitstek, namelijk de leden van Wandelsport Vlaanderen vzw en de community van wandel.be.

Interesse om deel te nemen? Bekijk het dossier.

Vlaamse steden/gemeenten kunnen tot 15 december 2024 hun kandidatuur indienen via nathalie.didden@wandelsport.be Voor meer informatie rond de verkiezing, kandidaatstelling en inhoud van het dossier, bekijk de informatiebrochure ‘Wandelgemeente van het Jaar 2025’ via onderstaande knop.

Andere artikelen