Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

De Panne verkozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2024

De Panne is Wandelgemeente van het Jaar 2024
De Panne is Wandelgemeente van het Jaar 2024

Het West-Vlaamse De Panne mag zich als Wandelgemeente van het Jaar 2024 de meest wandelvriendelijke gemeente van het jaar noemen. Tijdens de tweede editie van de verkiezing ‘Wandelgemeente van het Jaar’ ging wandelfederatie Wandelsport Vlaanderen vzw in samenwerking met haar partners opnieuw op zoek naar dé Vlaamse wandelplek. Een vakjury maakte een eerste selectie, maar tijdens de verkiezing zelf was het woord aan wandelend Vlaanderen. Het grote wandelpubliek koos uiteindelijk voor De Panne als Wandelgemeente van het Jaar 2024. De Vlaamse kustgemeente ontving de award uit de handen van Lieven Hostens - voorzitter bij Wandelsport Vlaanderen vzw - en volgt zo het Limburgse Lommel op als tweede Wandelgemeente van het Jaar.

Tekst: wandel.be - Foto's: Visit De Panne, Wandelsport Vlaanderen vzw

Kustgemeente De Panne haalt het van Mol en Hooglede

In de tweede editie van ‘Wandelgemeente van het Jaar’ ging Wandelsport Vlaanderen vzw en haar partners opnieuw op zoek naar de Vlaamse stad of gemeente met de mooiste en meest duurzame realisaties op vlak van wandelen. Het was kustgemeente De Panne die niet alleen de jury, maar vooral ook wandelend Vlaanderen wist te overtuigen met hun wandelaanbod. De Panne haalde het tijdens de publieke stemrondes met maar liefst 3.390 stemmen. Een eervolle vermelding is op zijn plaats voor het Antwerpse Mol en het West-Vlaamse Hooglede, die respectievelijk op plek twee en drie strandden.

Diversiteit aan wandelpracht beloond

Dat De Panne een mooie wandelbestemming is, werd nu ook officieel bevestigd met de award ‘Wandelgemeente van het Jaar 2024’. De Panne mag terecht fier zijn op de prachtige groene gordel rond het centrum. In de acht unieke natuurgebieden met wel 19 officiële wandelpaden is het heerlijk onthaasten. Voor prachtige natuurwandelingen kan je onder meer terecht in het 340ha grote Westhoekreservaat, nota bene het oudste Vlaamse natuurreservaat. Rust bij de vleet vind je ook in het Calmeynbos, Garzebekeveld of natuurreservaat Zwarte Hoek. In het centrum van De Panne is het dan weer heerlijk flaneren tussen de typische cottages en modernistische villa’s. En niet onbelangrijk: met een sterk aanbod van zowel cultuur als horeca is De Panne niet alleen de ideale uitvalsbasis voor fijne dagwandelingen, ook wie meerdaags op pad wil, kan terecht in de Vlaamse kustgemeente.

Wandelen in De Panne.

Uiteraard is gemeente De Panne in de wolken met de titel ‘Wandelgemeente van het Jaar 2024’, zo vertelt Wim Janssens, eerste schepen van De Panne: 

'De Panne heeft natuur en infrastructuur voor elke wandelaar. Als gemeente is dit niet enkel een titel, maar een bekroning op het werk en de vele promotie die we de afgelopen maanden hebben gevoerd. Bedankt aan iedereen die op ons stemde en bedankt aan Wandelsport Vlaanderen vzw​

Wandelgemeente van het Jaar 2024 is een concept uitgaand van Wandelsport Vlaanderen vzw, in samenwerking met partners Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Natuurpunt vzw en Trage Wegen vzw.

Deelnemen aan de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar 2025? Contacteer verantwoordelijke Nathalie Didden voor meer info per e-mail via nathalie.didden@wandelsport.be

Andere artikelen