Inloggen als federatielid Inloggen als clubbestuurder

Wie luistert naar jou bij grensoverschrijdend gedrag? Waar kan je dit melden?

Sporters, ouders, trainers, begeleiders of andere betrokkenen van een wandelclub met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag (fysiek, psychisch, seksueel grensoverschrijdend gedrag of pestgedrag) of andere ethische kwesties kunnen steeds terecht bij onze federatie-api’s. De API, aanspreekpunt integriteit, is iemand die discreet en onafhankelijk handelt. De API zal de melder (club, wandelaar, trainer of begeleider, bestuurslid,...) wegwijs maken, met de gepaste informatie, advies of doorverwijzing, rondom de gestelde vraag of melding. Elke vraag of melding zal dan ook serieus worden genomen en behandeld worden. Bij ernstige aanwijzingen van grensoverschrijdend gedrag zal er worden doorverwezen naar deskundigen.

Aanspreekpunt Integriteit
Aanspreekpunt Integriteit

Vlaams Sporttribunaal

Wandelsport Vlaanderen is ook aangesloten bij het Vlaams Sporttribunaal. De oprichting van dit overkoepelend orgaan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Vlaamse Sportfederatie, het Centrum Ethiek in de Sport, Sport Vlaanderen en het Vlaams Dopingtribunaal. Vanaf 1 januari 2021 behandelt het Vlaams Sporttribunaal zowel dopingdossiers maar ook klachten met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag in de sport. Zowel sportorganisaties als individuele sporters kunnen een klacht met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag in de sport indienen bij het Vlaams Sporttribunaal. Voor het indienen van een klacht maakt men gebruik van het klachtenformulier van het Vlaams Sporttribunaal.

Politie of hulplijn 1712

Daarnaast kan je ook nog bij andere spelers terecht in een acute situatie van ernstig grensoverschrijdend gedrag: Neem contact op met de politie, of consulteer de hulplijn 1712. Je kan ook in alle vertrouwen terecht bij een arts. LET OP! In een levensbedreigende situatie bel je de politie op het nummer 101 of voor dringende medische hulp het noodnummer 112. Op de hulplijn 1712 staan ervaren hulpverleners je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9 tot 17 uur.

Awel

Kinderen en jongeren kunnen een luisterend oor vinden bij Awel. Je kan Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16 uur tot 22 uur, of chatten tussen 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen.

Nupraatikerover.be

Voor Kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid www.nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker op maandag- en dinsdagavond van 18u30 tot 21u30 en op woensdag- en donderdagavond van 19u tot 22u.

Wie luistert naar jou bij grensoverschrijdend gedrag?

  • Wil je een melding doen van sportfraude of matchfixing? Dan kan je terecht bij het meldpunt sportfraude.
  • Overweeg je een klacht in te dienen op basis van geslachtsverandering, genderidentiteit of genderexpressie dan kan je voor ondersteuning en advies terecht bij het Transgender Infopunt.

Gezond Sporten: Preventief Sportmedisch Onderzoek

Via www.sportkeuring.be kan je vragen beantwoorden over je gezondheid en de sport die je beoefent of wilt beoefenen. Volwassenen kunnen dat voor zichzelf doen of voor hun minderjarig kind. De vragen beantwoorden duurt vijf tot tien minuten. Na het verzenden van je antwoorden kom je te weten of een medisch onderzoek in jouw geval niet nodig of nuttig is. Zo’n onderzoek is niet verplicht.

Neem ook eens een kijkje op www.gezondsporten.be

Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag